dilluns, 7 de novembre de 2011

Manifest de l'Assemblea Interuniversitària

Per l’ensenyament públic i de qualitat!

#17N #ningúacasa #ningúalesaules
El proper dijous 17 de novembre (dia de l’estudiantat a nivell europeu) les estudiantes i els estudiants de València tornem a eixir al carrer per reivindicar els nostres drets.

I és que enguany la convocatòria de vaga general d’estudiants està més justificada que mai. L'aplicació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (procés de Bolonya) a les universitats amb l'anomenada Estratègia Universitat 2015 (EU2015) està suposant una acceleració exponencial del procés privatitzador que estan patint les universitats públiques valencianes.

1. Economia i política econòmica de la Universitat.
  • Mentre els alts càrrecs de les universitats s'han augmentat els complements salarials un 11%, els estudiants i les estudiantes aquest curs hem vist perplexes com el preu de taxes de matrícula ha augmentat més d'un 7% respecte les del darrer curs i un 4% per damunt de l'IPC.
  • Mentrestant, la Generalitat Valenciana aprofita la submissió i passivitat de les direccions de les universitats públiques valencianes per ofegar-les. I ho fa amb una pinça amb dos pols: d'una banda, amb el gran deute que guarda amb les universitats públiques valencianes (de més de 900 milions d'euros), i, d'altra banda, amb el desviament de capital públic a universitats privades -a la pràctica concertades- com el CEU i la Catòlica de València.
  • Tot açò està obligant a les universitats públiques a retallar milions d'euros del seu pressupost i a buscar en el capital privat una font d'ingressos alternativa, fet que provoca que la funció social de la Universitat desaparega i que aquesta passe a investigar només allò que interessa a les empreses privades, i no a la societat.
  • A més, hem d’afegir també la reducció de les beques per part dels governs estatal i autonòmic, de manera que la Universitat està cada dia a l’abast de menys gent.

2. Qualitat de l’ensenyament amb els nous plans Bolonya.
  • També la qualitat de l'ensenyament s'està veient greument afectada per aquestes polítiques privatitzadores. Si bé les autoritats universitàries deien que el procés de Bolonya no suposaria una devaluació dels títols, la realitat és ben distinta. Actualment per adquirir els mateixos coneixements que amb la llicenciatura, els estudiants i les estudiantes ens estem veient obligades a cursar màsters com el de l'Advocacia i Procura o el Màster de Formació de Professorat. Títols molt més cars que les antigues llicenciatures els quals estan convertint les universitats en botigues expenedores de títols i competències al servei del mercat, i a les estudiantes en meres mercaderies buides de coneixement. 
  • D'altra banda, la renovació pedagògica, bandera de la reforma, continua sense onejar a les nostres aules. Tot i que se'ns cobre més pels crèdits ECTS, la renovació no ha anat més enllà dels treballs en grup i presentacions a l'aula de treballs.

3. Les nostres perspectives de futur laboral.
  • Si açò fóra poc, les nostres perspectives de futur no poden ser tampoc gens optimistes. Si bé les xifres de l'atur ronden ja el 25% de la població activa al País Valencià, aquesta xifra augmenta fins un 43% si ens referim al jovent qualificat. Mentrestant, els governs aprofiten la crisi econòmica per tal de ratallar drets socials i laborals i precaritzar encara més les nostres condicions de treball.


4. Unitat per defensar l’ensenyament públic i de qualitat
  • A més, des de les Assemblees d'Estudiants entenem que aquests fets no ens afecten únicament a nosaltres, sinó també al Personal Docent i Investigador i al Personal d'Administració i Serveis, els quals també estan veient greument mermades les seues condicions laborals. En aquest sentit, plantegem aquesta mobilització com l'inici d'un cicle amb el qual pretenem enfortir lligams amb tota la comunitat educativa, per tal de treballar junts en defensa de l’ensenyament públic i de qualitat.
  • Des de les Assemblees d’Estudiants entenem que el 17-N és només el punt de partida que provocarà noves mobilitzacions més nombroses d’estudiantes i estudiants, així com de professorat i treballadores i treballadors.

Per l’ensenyament públic i de qualitat! El 17 de novembre:
Ningú a casa, ningú a les aules!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada