dimecres, 2 de novembre del 2011

València es prepara per a la Vaga General d'Estudiants


El passat dijous 27 d'octubre l'Assemblea Interuniversitària de Valencià -formada per les assemblees dels campus de Blasco Ibáñez, Tarongers i Burjassot de la UV-EG i el campus de Vera de la UPV- convocà una vaga general d'estudiants per al proper dijous 17 de novembre. La jornada s'emmarcarà dins del context de mobilitzacions que tindran lloc a nivell europeu pel dia de l'estudiantat.

Enguany, la convocatòria de vaga general d'estudiants està més que justificada. L'aplicació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (procés de Bolonya) a les universitats amb l'anomenada Estratègia Universitat 2015 (EU2015) està suposant una acceleració del procés privatitzador que estan patint les universitat públiques valencianes.

Mentre que els alts càrrecs de les universitats s'han augmentat el sou un 11%, els estudiants i les estudiantes aquest curs hem vist perplexes com el preu de les matrícules ha augmentat més d'un 7% respecte les del darrer curs i un 4% per damunt de l'IPC. Mentrestant, la Generalitat Valenciana ofega les universitats públiques valencianes amb una pinça amb dos pols: d'una banda el gran deute que guarda amb les universitats públiques valencianes de més de 900 milions d'euros, i d'altra banda amb el desviament de capital públic a universitats privades -a la pràctica concertades- com el CEU i la Catòlica de València; la qual cosa està obligant a les universitats públiques a retallar milions i milions d'euros del seu pressupost, així com buscar en el capital privat una font d'ingressos alternativa. Tot açò, afegint també la reducció de les beques per part dels governs estatal i autonòmic, està suposant que la universitat estiga cada dia més a l'abast de menys gent.

També la qualitat de l'ensenyament s'està veient greument afectada per aquestes polítiques privatitzadores. Si bé les autoritats universitàries deien que el procés de Bolonya no suposaria una devaluació dels títols, la realitat és ben distinta. Actualment per adquirir els mateixos coneixements que amb la llicenciatura, els estudiants i les estudiantes ens estem veient obligades a cursar màsters com el de l'Advocacia i Procura o el Màster de Formació de Professorat. Títols molt més cars que les antigues llicenciatures els quals estan convertint les universitats en botigues expenedores de títols i competències al servei del mercat, i a les estudiantes en meres mercaderies buides de coneixement. D'altra banda, la renovació pedagògica, bandera de la reforma, continua sense onejar a les nostres aules. Tot i que se'ns cobre més pels crèdits ECTS, la renovació no ha anat més enllà dels treballs en grup i presentacions a l'aula de treballs.

Si açò fóra poc, les nostres perspectives de futur no poden ser tampoc gens optimistes. Si bé les xifres de l'atur ronden ja el 25% de la població activa al País Valencià, aquesta xifra augmenta fins un 43% si ens referim al jovent qualificat. Mentrestant, els governs aprofiten la crisi econòmica per tal de ratallar drets socials i laborals i precaritzar encara més les nostres condicions de treball.

És per tot açò que els estudiants i les estudantes ens hem vist obligades a convocar aquesta vaga general d'estudiants per tal de defensar un ensenyament verdaderament públic i de qualitat. La vaga anirà precedida per unes jornades de lluita que comprendran dels dies 7 al 17 de novembre sota el títol “compte enrere per la universitat pública”. Amb aquestes jornades, les assemblees d'estudiants pretenem informar a la comunitat educativa sobre l'actual situació de l'ensenyament públic front els atacs que està suposant l'Estratègia Universitat 2015, la qual dóna fi a l'actual model educatiu.

D'altra banda, les Assemblees d'Estudiants entenem que aquests fets no ens afecten únicament a nosaltres, sinó també al Personal Docent i Investigadors i al Personal d'Administració i Serveis, els quals també veuen greument mermades les seues condicions laborals. En aquest sentit, plantegem aquesta mobilització com l'inici d'un cicle amb el qual pretenem enfortir lligams amb tota la comunitat educativa, per tal de treballar junts en defensa de la universitat pública i de qualitat.

Finalment, fem una crida a tots els agents de la comunitat educativa a afegir-se a aquesta convocatòria, i encoratgem als estudiants i les estudiantes a organitzar-se i a participar activament de la mobilització del 17 de Novembre així com de les jornades prèvies.

Per un ensenyament públic i de qualitat, el 17 de Novembre, vaga general d'estudiants!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada